Πως να παραμείνεις ήρεμη και απαλή, σε μια σκληρή καθημερινότητα!

Είναι μέσα μου βέβαιο, ότι εάν η γυναίκα είναι πραγματικά καλά – βαθιά και ποιοτικά – τότε όλα θα ισορροπήσουν.

Η σύγχρονη γυναίκα όμως ανέλαβε τόσους πολλούς ρόλους και ευθύνες, προσπαθεί να είναι τέλεια σε όλα… ενώ ταυτόχρονα παρέλαβε έναν τρόπο ζωής από τις προηγούμενες γενεές γυναικών και ασυνείδητα αυτόν αναπαράγει γιατί νομίζει ότι έτσι είναι η ζωή.

Όμως η ζωή έχει άλλο τρόπο για εμάς. Πιο απαλό, πιο όμορφο, πιο… στα μέτρα μας! Και θα είναι ευλογία αν η γυναίκα μάθει να ζει μέσα από αυτόν, να δημιουργεί όλα όσα θέλει στη ζωή της, οικογένεια / σχέση / καριέρα / φιλίες κ.λ.π. Αυτός ο τρόπος είναι έμφυτος, είναι δωρισμένος από την φύση και τον Θεό.

Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο να απαλλαγούμε από εκείνον τον τρόπο που τόσα χρόνια γνωρίζαμε, τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε αυτή την σκληρότητα στη καθημερινότητα μας;

Η ζωή μας προκαλεί κάποιες φορές, ε;

Ακόμα κι αν έχουμε όλη την πολυτέλεια στη ζωή μας – πριν βιαστεις να γελάσεις, να σου θυμίσω ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έχεις έτοιμο καφέ, έχεις ζεστό νερό για μπάνιο, έχεις ένα πλυντήριο που θα σου πλύνει τα ρούχα όσο εσύ απολαμβάνεις το μπάνιο και τον καφέ σου… όλα αυτά κάποτε ήταν μακρινό όνειρο. Έστω, λοιπόν, ότι έχουμε όλη την πολυτέλεια στη ζωή μας, ακόμα κι αν έχουμε όλη την εξωτερική υποστήριξη που χρειαζόμαστε (βλ. βιβλία, ψυχολόγους, διαδύκτιο κλπ) έστω κι αν ακόμα έγινες μεγάλη και τρανή… πάντα θα υπάρχουν κάποιες μέρες που η ζωή θα είναι πραγματικά δύσκολη!

Και τότε τι κάνουμε;
Για καθε πρόβλημα υπάρχουν πάντα δύο λύσεις.

🌹 Η μία είναι να μπούμε στη βάναυση ταλαιπωρία, να πιέσουμε τον εαυτό μας να συμπεριφερθεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε! Να κρύψουμε όλα όσα νιώθουμε, να καταπιέσουμε συναισθήματα, να αγνοήσουμε το στομάχι μας που είναι πέτρα – να ξεσπάσουμε στο φαγητό ακόμα μια φορά… κι όταν μας ρωτουν “πώς είσαι;” να απαντήσουμε με χαμόγελο “πολύ καλά, ευχαριστώ” έστω κι αν μεσα μας επικρατεί το χάος.

🌹 Και η άλλη, είναι να παραδωθούμε σε αυτό που συμβαίνει.

-Μια στάση εδώ..! Φίλε πονάω..! Είναι οκ!! Και; Ζήσε το. Νιώσε το. Μείνε λίγο σ’αυτό.. Έχει ένα φάρμακο να σου δώσει. Ένα μάθημα! Μπορείς να σταματήσεις σ’αυτή την δύσκολη – για σένα στιγμή.

Τόσα χρόνια που δοκίμασες την πρώτη λύση, πώς ήταν; Αισθανόσουν ωραία; Σε βοήθησε; Στοιχηματίζω, πως όχι!

Αν δοκιμάσεις την 2η επιλογή, θα δεις πόσο θα σε ανακουφήσει. Στο τέλος θα δεις ότι αναγνωρίζοντας τα αληθινά σου συναισθήματα, θα εισαι σε θέση να φροντίσεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά χρειαζεται!

Πάμε να σας δώσω 3 βήματα που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμη και απαλή σε μια σκληρή καθημερινότητα.
Θέλω να σε θυμήσω ότι αυτή η διαδικασία είναι πάντα μια δουλειά που γίνεται από μέσα προς τα έξω. οπότε θα παρατηρήσετε ότι αυτά τα βήματα ακολουθούν τον ίδιο χάρτη.

1.ΜΑΛΑΚΩΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ!

Σε κάθε δεδομένη δύσκολη στιγμή, χαμήλωσε ρυθμούς και συνειδητά αφέσου και μαλακώστε στην παρουσία σου – σώμα, συναίσθημα, αισθήσεις, σκέψεις, ενέργεια.

Κάθισε αναπαυτικά, βάλε μια μουσική που σε βοηθά να εσωτερικευσεις και παρατήρησε πως αισθάνεσαι σε όλα τα επίπεδα! Χωρίς να κρινεις όμως γιατι νιώθεις έτσι. Χωρίς να προσπαθείς να βρείς ποιός φταιει. Αν θέλεις να κλάψεις, μπορείς να το κάνεις. Αν θέλεις να κινησεις το σώμα σου, με χορό ή τρέξιμο ή απλά χοροπηδόντας σε ενα τραμπολίνο για να εκτονώσεις όλο αυτό το φορτίο, επισης μπορείς να το κάνεις. Επίσης μπορεις να γραψεις όλα αυτα που παρατηρεις σε σένα. Το ημερολόγιο είναι μια εκπληκτική συνήθεια!! Απλά μείνε με τον εαυτό σου. Νιώσε. Βίωσε. Σε καμία περίπτωση μην το καταπιέσεις!

2. ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!
Όταν περνάμε κάτι δύσκολο, θα έχεις παρατηρήσει ότι εκφράζεται στο σώμα. Σαν η ψυχή σου να χρησιμοποιεί το σώμα για να επικοινωνήσει αυτά που αισθάνεται. Ισως πρόσεξες ότι μπορεί να αιισθάνεσαι σφίξιμο στο σώμα και μια ένταση, ή ακόμα βάρος στο στομάχι σαν να το πιέζει μια βαριά πέτρα. Ακόμα και μια παγωμένη αίσθηση που σε βαζει σε ενεργειακή καταστολή. Οι σκέψεις γίνονται αρνητικές και είναι στιγμές που σε πιάνει απελπισία, χωρίς πίστη ότι τα πραγματα μπορούν να γίνουν καλυτερα.

Τι έχουμε μάθει να κάνουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις;

🌹 Να αγνοούμε αυτά που νιώθουμε.

🌹 Να αγνοούμε την αλήθεια μας, εκείνη την στιγμή.

🌹 Να κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί μας έχουν πει ότι πρέπει να ήματε “θετικοί” εγκλωβίζοντας μας έτσι σε μια τοξική θετικότητα που μας βυθίζει περισσότερο στο πρόβλημα.

Είναι μια λάθος κουλτούρα, κατά την ταπεινή μου άποψη που πηγάζει από μια διεστραυλωμένη αρσενική ένεργεια που βιώνουμε τόσα χρόνια. Η οποία μας θέλει όλους δυνατούς, γρήγορους και παραγωγικούς.

Θυμήσου, ενα παιδάκι που παίζει με το ποδήλατο του, και πέφτει. Το παιδάκι κλαίει. Ομως συνήθως θα του πουν “Ω μην κλαις…είναι όλα καλά. Πάρε το ποδηλατό σου και προχώρα!” Χωρίς να το ρωτήσουν, πονάς; μήπως τρόμαξες;

Αυτή η κουλτούρα τι μας μαθαίνει; Οτι, σε όποια δύσκολη στιγμή, κρύψε / αγνόησε τα συναισθηματα σου και προχώρα… δείξε ότι εισαι δυνατή, ότι μπορείς. Έτσι πιέζουμε τον εαυτό μας ενάντια στη ροή της ζωής μας. Αγνοούμε πλήρως τι έχει να μας δωσει η παρούσα στιγμή. Και όλες γνωρίζουμε σε τι οδηγεί αυτό.

Αυτό που δεν μας μαθαίνουν είναι ότι αν υπαρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτά που θα πετύχουμε, τότε είναι αυτά που θα βιώσουμε.

Γι ‘αυτό, μόλις χαμηλώσεις ρυθμούς, μόλις μαλακώσεις τον εαυτό σου, είναι σημαντική αναγκή να εκφράσεις και να απελευθερώσεις την σκληρότητα, το σφιξιμο, τον πόνο, την ενοχή, τον φόβο από το σώμα σου.

3. Τώρα είσαι σε θέση να κάνεις μόνη σου το επόμενο βήμα.
Μόλις αφεθείς στην παρούσα στιγμή και απελευθερώσεις ότι σε πιέζει, θα δεις ότι τώρα μπορείς να συνδεθείς με την καρδιά σου, να αισθανθεις τη φωνή της, την αναγκη της, την ώθηση της.

Τώρα γνωρίζεις τι χρειαζεσαι πραγματικά. Μέσα από τις αισθήσεις, μέσα από μια έμπνευση της στιγμής, μέσα από την διαίσθησή σου.

Είσαι σε θέση να κανεις μόνη σου το επόμενο βήμα. Αυτό που ταιριάζει σε σένα, αυτή τη στιγμή. Χωρίς φοβο ή ντροπή ή ανησυχία για κανεναν αλλον. Μόνο έσυ γνωρίζεις τον πόνο σου, και μόνο εσύ γνωρίζεις την γιατριά του.

Αυτή η απλή διαδικασία ειναι κομμάτι της θηλυκής σου ενέργειας. Μπορείς να την επιλέξεις.

Όταν μαθαίνεις να ζεις με αυτόν τον τρόπο,

🌹 Θα δεις ότι η όλη καθημερινότητα θα κυλά χωρίς πολλή προσπαθεια.
🌹 Η καθημερινότητα σου θα περιέχει περισσότερη ευχαρίστηση αντί σκληρότητα.
🌹 Και έτσι λαμβανεις χαρά και πληρότητα κι από τα πιο απλά ή “ανούσια” πραγματα της ζωής.

Κι αυτό θα το εφαρμόζεις σιγά σιγά σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές σας συνθήκες, αυτός ο τρόπος είναι πάντα στη διάθεση σου.

Δοκίμασε να παραμείνεις μαλακή, απαλή με τον εαυτό σου και παραδομένη στη παρούσα στιγμή την επόμενη φορά που θα υπάρξει μια πρόκληση από τη ζωή.

Την αγάπη μου, Μαρία 🧡