Τραυματισμένο εσωτερικό παιδί ή τραυματισμένο θηλυκό; Ποιό υποφέρει περισσότερο;

Έχεις ακούσει άπειρες φορές, πολλούς θεραπευτές να μιλούν για το πληγωμένο εσωτερικό μας παιδί. Το οποίο ειναι εξαιρετικά σημαντικό να θεραπευτεί για να μπορέσει ο άνθρωπος να ενηλικιωθεί συναισθηματικά. Μιλώντας όμως για γυναίκες, υπάρχει ακόμα μια πτυχή που χρειάζεται θεραπεία. Είναι το τραυματισμένο θηλυκό, το οποίο μέσα από την επούλωσή του η γυναίκα ολοκληρώνεται!

Εάν είσαι μια γυναίκα που ψάχνει να βοηθήσει και να εξελίξει τον εαυτό της, χρειάζεται να αποδεκτείς ότι δεν είσαι ένα ουδέτερο ον. Είσαι άνθρωπος γένους θηλυκού. Άρα από την μια, ναι να επουλώσεις τα τραύματα από την παιδική σου ηλικία, και από την αλλη να αγκαλιάσεις την υπέροχη γυναίκα που είσαι.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εσωτερικό παιδί έχει να κάνει με την καρδιά και το εσωτερικό θηλυκό έχει να κάνει με την μήτρα. Ειναι 2 διαφορετικά σημεία στο σώμα μας και ενεργειακά εμπεριέχουν διαφορετικές ποιότητες. Άρα, παρόλο που τα τραύματα τους φαίνονται να μοιάζουν ή να συνδέονται μεταξύ τους είναι εντελώς διαφορετικά. Έστω λοιπόν κι αν θεραπευτεί το εσωτερικό παιδί, εάν δεν έχεις φροντίσει την γυναίκα που είσαι.. τότε κάτι μέσα σου θα μοιάζει ασυμπλήρωτο.

🔥 Όλοι έχουμε μέσα μας ένα παιδί.

Είναι εκείνο το παιδί που ήσουν κάποτε… δεν ξερω αν το θυμάσαι. Το θυμάσαι; Ήταν εκείνη η τρυφερή περίοδος της ζωής σου, από την μέρα της σύλληψης σου μέχρι τα 7 σου χρόνια.

Ας πούμε ότι μια ψυχή κάνει μια βουτιά από τον ουρανό στη γη. Από έναν κόσμο ουράνιο, Θεϊκά πλασμένο, γεμάτο φως, αγάπη, αποδοχή, αρμονία, χαρά, … και φλουπ πέφτει στη γη. Σε έναν κόσμο πλήρως αντίθετο. Βαρύ κόσμο, γεμάτο πόνο, φόβο, κριτική, σκληρότητα….Βλέπεις πόση αντιθεση στους 2 κόσμους;

Από την στιγμή της σύλληψης του και τα 7 πρώτα χρόνια της ζωής του αυτό το πλάσμα ζει με την ευαίσθητη και τρυφερή ψυχή του. Αργότερα μαθαίνει από εμάς, τους σκληρούς ανθρώπους, πως να επιβιώνει σ’αυτον τον κόσμο που ήρθε.

Από την μερα της σύλληψης του λοιπόν μέχρι τα 7 του, δεν έχει ακόμα λογική, δεν έχει “φίλτρα προστασίας”… ότι συμβαίνει γύρω του καρφώνουν ακριβώς μες την ψυχή του. Είναι τόσο τρυφερό που ένα βλεμμα απόρριψης μπορεί να το τραυματίσει για μια ζωή…Του φαινεται αδιανόητο πως γίνεται οι άνθρωποι, δε οι γονείς του να μην αγαπιούντε μεταξύ τους, να μην αποδέχονται εκείνο κλπ.

Και το κάνουμε αυτο στα παιδιά μας, όπως το έκαναν και οι γονείς μας σε εμάς, χωρις να ξερουν πόσο μας πλήγωσαν. Η ζωή ειναι σκληρή μας είπαν και πρέπει να μάθουμε να αντέχουμε. Και όλο αυτό συνεχίζει μέχρι να το καταλάβουμε, μέχρι να θεραπευτούμε και να σταματήσουμε να το κάνουμε στα παιδιά μας. Τώρα θα σκέφτεσαι, υπάρχει κανένας γονιός που δεν αγαπά το παιδί του; Εγώ ως μάνα πληγώνω το παιδί μου; Και θα σου απαντήσω ότι, δυστυχώς, ένας τραυματισμένος άνθρωπος, μόνο τραύμα μπορεί να δημιουργήσει.

Όλα όσα βίωσε λοιπόν εκείνο το παιδάκι, όλα όσα στερήθηκε – και δεν εννοούμε υλικα αγαθά, κυρίως εννοούμε αγάπη, αποδοχή, αγκαλιά, τρυφερότητα και έναν καλό λόγο ενθάρρυνσης και εμπιστοσύνης, προσπαθεί – για όσα χρόνια χρειαστεί – να τα βρει και να τα καλύψει. Πόσες φορές δεν είπαμε σε κάποιον που βιώνει μια ευαίσθητη για εκείνον στιγμή “Έλα τώρα σαν μωρό κάνεις;” Ναι εκείνη την στιγμή, εκείνο το συμβάν πυροδότησε κάτι, από την τότε ηλικία, ένα κενό που θελει να συμπληρωθεί. Ή ακόμα και όταν έρθει καποιος και σου πει έναν καλό λόγο, λόγια αγάπης, λόγια ενθάρρυνσης, λόγια συμπαράστασης, και αμέσως βουρκώνουν τα μάτια σου!! Σου έχει συμβεί αυτό; Εκείνη η στιγμή, είναι μια στιγμή αποσυμφώρησης και αποσυμπίεσης για το μικρό παιδάκι μέσα σου! Επιτέλους καποιος το είδε, καποιος του χαμογέλασε! Διψάει τόσο πολύ για αγάπη κι αγκαλιά!

🔥 Όλες έχουμε μέσα μας και μια γυναίκα.

Εάν έχεις γεννηθεί σε γυναικείο σώμα, κατά 99.8% σημαίνει ότι ήρθες να ζήσεις ως γυναίκα και φέρεις μαζί σου θηλυκές ποιότητες. Όμως, από όλα αυτά που φέρεις μαζί σου ως θηλυκό, κάποια έχουν κρυφτεί, κάποια έχουν αλλοιωθεί, κάποια λειτουργούν στο περίπου… και θα δούμε παρακάτω γιατί.

Η γυναίκα, η ενέργεια και οι ποιότητες του θηλυκού σχετίζονται με την μήτρα μας. Όλες ήμαστε προικισμένες με την δυναμική της θηλυκής ενέργειας και τις δυνατότητες της. Όμως, το πως θα εκφραστούν και σε τι ποσοστό εξαρτάται από 2 παράγοντες:

  1. Την άποψη και τις πεποιθήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σου επηρεαζόμενη από το περιβάλλον κα τις εμπειρίες σου ως κορίτσι.
  2. Τα θηλυκά τραύματα που κληρονομούμε από τις πρόγονες γυναίκες μας.

Οι ερωτήσεις που ετοίμασα πιο κάτω θα σε βοηθήσουν να αναγωρίσεις την άποψη και τις πεποιθήσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σου για τον όρο “γυναίκα”.

Τι σκέφτεσαι, τι πιστεύεις & πώς αισθάνεσαι για το “θηλυκό”; Τι σου έμαθαν ότι είναι μια καλή & σωστή γυναίκα; Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι για σένα το θηλυκό;

Είσαι ερωτική; Είσαι αισθησιακή; Ή μήπως είναι αμαρτωλό για μια γυναίκα να εκφράσει τον ερωτισμό της και να είναι αισθησιακή;

Είσαι δεχτική; Δέχεσαι με ευχαρίστιση τα κομπλιμέντα; Δέχεσαι μια βοήθεια ή κρατάς άμυνα δείχνοντας ότι “μπορώ και μόνη μου;”

Επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει ευχαρίστηση & απόλαυση – σε όλους τους τομείς της ζωής σου;

Επιτρέπεις στον εαυτό σου να είσαι ευάλωτη και να εκφράζει όσα αισθάνεται;

Τι σχέση έχεις με το σώμα σου; Το αγαπάς; Έμαθες να το ακούς; Ή είσαι αποκομμένη από τις αισθήσεις και τα συναισθήματα σου; Αν τα αισθάνεσαι, επιτρέπεις στον εαυτό σου να τα βιώνει ή προσπαθείς να τα αναλύσεις με το μυαλό σου δίνοντας τους μια “λογική” εξήγηση γιατί υπάρχουν ;

Και πάμε στο 2ο σκέλος.

Τα θηλυκά τραύματα που κληρονομούμε από τις πρόγονες γυναίκες μας.

Τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας θα τους περάσουμε στη μήτρα της μάνας μας. Τα πρώτα μας βιώματα, τις πρώτες μας εμπειρίες θα τα ζήσουμε εκεί. Οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας έχουν επίσης καθίσει στις μήτρες της μητέρας τους. Όταν έχουμε μια κόρη, τα ωάρια στις ωοθήκες της αναπτύσσονται ενώ βρίσκεται στην μήτρα της μητέρας της. Η μήτρα δημιουργεί μια αδιάσπαστη φυσική γραμμή μετάδοσης από τη μία γενιά στην επόμενη.

Η κάθε μήτρα θα δώσει στο παιδί, ότι έχει! Θα δώσει στο παιδί θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει το σωματάκι του. Όμως ο ρόλος της δεν σταματάει εκει. Θα θρέψει το παιδί και συμαισθηματικά. Θα του δώσει ενεργεια! Εάν μια γυναίκα βιώνει μέσα της χαρά, πληρότητα και ηρεμία, τι πιστεύετε θα δώσει στο παιδί; Εάν βιώνει μέσα της πόνο, θλίψη, φόβο, έλλειψη… τι πιστεύτετε θα δώσει στο παιδί;

Μια τραυματισμένη μήτρα μεταδίδει τραύμα:

Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι των οποίων οι μητέρες τους τραυματίστηκαν με κάποιο τρόπο ενόσω ήταν έγκυες, παρόλο που οι μητέρες διαχειρίζονται με κάποιο τρόπο αυτό το τραύμα, το τραύμα αυτό περνάει στο παιδί ως εμπειρία και αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονο ψυχολογικό τραύμα στη ζωή τους ακόμα και σωματική ασθένεια / πάθηση.

Αν και, σε πολλές χώρες, έχουμε προχωρήσει κοινωνικά ως γυναίκες, όσον αφορά την εκπαίδευση, την πολιτική, την επιχειρηματικότητα κλπ, οι μήτρες μας εξακολουθούν να κρατούν παλιά τραύματα πατριαρχίας και αυτό μας κρατά πίσω από τη βαθύτερη θηλυκή μας δύναμη.

Είναι φανερό από τη σχέση που έχουν οι γυναίκες μεταξύ τους. Η οποία περιλαμβάνει βάναυση κριτική, ζήλεια, πικρόχωλα σχόλια κλπ. Όχι γιατί είναι κακιά η γυναίκα, αλλά γιατί έχει συσσωρεύσει τόσο πόνο που της δημιουργεί αποστροφή από την φύση της.

Είναι φανερό επίσης, από τον τρόπο που βιώνει η γυναίκα τις ερωτικές / συντροφικές της σχέσεις. Κυνηγά τον άντρα, παρακαλεί για λίγη σημασία, και αν δεν της την δώσει μειώνει τον εαυτό της δίνοντας του εύκολα σεξ, επιτρέποντας του να την κακοποιεί συναισθηματικά ή και σωματικά.

Ο φόβος και η ενοχή είναι 2 συναισθήματα που κληρονομούντε από γυναικα σε γυναίκα. Και δημιουργούν σκέψεις όπως, “είμαι γυναίκα αρα είμαι αδύναμη”, “είμαι γυναίκα αρα είμαι δεύτερη..” “είμαι γυναίκα αρα είμαι ανάξια”. Ξέρω ότι μόλις διαβάσεις τις φράσεις θα πεις, όχι σε μένα δεν ισχύουν αυτές οι σκέψεις. Όμως πριν βιαστείς να τις απορρίψεις, κοίταξε την ζωή σου και παρατήρησε πόσες φορές έδρασες σαν να ισχύουν! Υποσυνείδητα γίνεται όλη η διαδικασία, γι αυτό τις λέμε πεποιθήσεις. Είναι σκέψεις βαθύτερες, είναι απόψεις ριζωμένες! Ενώ λοιπόν συνειδητά τις απορρίπτεις, εσωτερικά δράς και αντιδράς σαν να ισχύουν.

Και δεν φταίς εσύ γι’αυτό.

Όλα τα αποτυπώματα του πόνου και της αποδυνάμωσης που βιώνει η γυναικεία γραμμή των προγόνων μας και μας μεταδόθηκε με διάφορους τρόπους μέσω της Μήτρας, είναι βαθιά και εσωτερικά. Χρειάζεται να τα αναγνωρίσεις για να αποδεσμευτείς.

Μετά από όλα αυτά.. επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα. Τραυματισμένο εσωτερικό παιδί ή τραυματισμένο θηλυκό. Ποιό υποφέρει περισσότερο τελικά; Νιώσε την απάντηση μέσα σου. Διαισθητικά γνωρίζεις πάντα όλες τις απαντήσεις. Μπορεί να διαφέρει η απάντηση από γυναίκα σε γυναίκα.. Αυτό που έχει σημασία είναι, για εσένα ποιό ειναι πιο επείγον; Είσαι πρόθυμη να το αγκαλιάσεις και να το ελευθερώσεις από καθε πόνο;

Με όλη μου την αγάπη,

Μαρία Γεωργίου ❤️